Nieuwsbericht afbeelding

Wettelijke verplichting KLIC-melding sinds 2021

Gaat u graven met een machine, dan is het sinds 1 april 2021 verplicht om een KLIC-melding te doen en digitaal beschikbaar te hebben op de graaflocatie. Dit geldt niet alleen voor grondroerders, maar ook voor particulieren die op privéterrein moeten graven om bijvoorbeeld een schutting of zwembad te kunnen plaatsen. In dit artikel leest u wat dit betekent, waarom deze KLIC-melding verplicht is en hoe u een KLIC-melding doet.

Wat is een KLIC-melding en waarom is zo'n melding verplicht?

De afkorting KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatiecentrum. Dit betreft een onderdeel van het Kadaster, de organisatie waar u een KLIC-melding kunt doen. Graven met een machine brengt risico’s met zich mee, zeker wanneer u geen idee heeft waar kabels en leidingen liggen. U heeft de juiste informatie nodig om graafschade te voorkomen én gevaren voor de graver te beperken. Daarom is het wettelijk verplicht (op basis van de WIBON: Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken) om een KLIC-melding te doen. Bij het doen van zo'n melding ontvang u digitaal de kabel- en leidinginformatie van de plek waar u gaat graven, evenals de contactgegevens van de netbeheerders wiens kabels en leidingen het betreft. Deze informatie moet tijdens het graven digitaal op locatie aanwezig zijn. Ook als u het graafwerk uitbesteedt, moeten deze gegevens in handen van de uitvoerders zijn.

Wanneer moet ik een KLIC-melding aanvragen en hoe lang is deze geldig?

U moet een KLIC-melding minimaal drie en maximaal twintig werkdagen doen voordat u machinaal gaat graven. Dan is de informatie over de kabels en leidingen immers het meest actueel. De KLIC-melding is dus twintig werkdagen geldig. Start u later, dan moet u opnieuw een KLIC-melding doen. Met Mister KLIC kunt u zeer eenvoudig een KLIC-melding doen en krijgt u een duidelijk inzicht in hoe lang uw KLIC-meldingen nog geldig zijn.

Hoe groot mag het graafgebied zijn?

Het graafgebied waarvan u de locatie doorgeeft mag maximaal 500 bij 500 meter groot zijn. Het adres dat u opgeeft, is het middelpunt. Is het graafgebied groter, dan moet u meerdere meldingen doen.

Wanneer krijg ik een bevestiging plus de kabel- en leidinginformatie?

U krijgt direct een automatische e-mail met bevestiging van de aanvraag en een overzicht van netbeheerders met kabels en leidingen van de plek waar u gaat graven. Meestal ontvangt u de KLIC-meldingen binnen een uur of twee, maar het kan voorkomen dat het tot twee werkdagen duren voordat u een per e-mail een link naar de beschikbare kabel- en leidinginformatie ontvangt. Daarom is het belangrijk om de KLIC-melding in ieder geval drie dagen voordat u gaat graven te doen.

Wie controleert de KLIC-meldingen en wat zijn de gevolgen als ik geen KLIC-melding doe?

Krijgt u een belletje van het Agentschap Telecom, dan weet u dat het over de KLIC-melding gaat. Zij controleren de meldingen namens het Ministerie van Economische Zaken. Bent u aan het graven, dan kan er een toezichthouder langskomen ter controle. Overtreedt u de WIBON, dan kunt u een stevige boete krijgen. Met Mister KLIC is het vermijden van deze boete erg eenvoudig.

Ons aanbod

Mister KLIC biedt handige oplossingen voor alles omtrent KLIC-meldingen. Bekijk daarom snel het aanbod van Mister KLIC.

Meer nieuws

Sidebar afbeelding

Bekijk KLIC-meldingen in Cyclomedia Street Smart

Met een paar eenvoudige stappen verbindt u uw account op Mister KLIC met uw Cyclomedia-account. Maak een API-key aan in uw Cyclomedia...