Wettelijke verplichting KLIC-melding sinds 2021

Ga je graven met een machine, dan is het sinds 1 april 2021 verplicht om een KLIC-melding te doen. Dit geldt niet alleen voor projectontwikkelaars, maar ook voor particulieren die op privéterrein moeten graven om bijvoorbeeld een schutting of zwembad te kunnen plaatsen. In dit artikel leest je wat dit betekent, waarom deze KLIC-melding verplicht is en hoe je een KLIC-melding doet.

Wat is een KLIC-melding en waarom is het verplicht?

De afkorting KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatiecentrum. Dit betreft een onderdeel van het Kadaster, de organisatie waar je een KLIC-melding kunt doen. Graven met een machine brengt risico’s met zich mee, zeker wanneer je geen idee hebt waar kabels en leidingen liggen. Je hebt de juiste informatie nodig om graafschade te voorkomen én gevaren voor de graver te beperken. Daarom is het wettelijk verplicht (op basis van de WIBON: Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken) om een KLIC-melding te doen. Bij het doen van zo'n melding ontvang je digitaal de kabel- en leidinginformatie van de plek waar je gaat graven, evenals de contactgegevens van de netbeheerders wiens kabels en leidingen het betreft. Deze informatie moet tijdens het graven digitaal op locatie aanwezig zijn. Ook als je het graafwerk uitbesteedt, moeten deze gegevens in handen van de uitvoerders zijn.

Wanneer moet ik een KLIC-melding aanvragen en hoe lang ‘ie deze geldig?

Je moet een KLIC-melding minimaal 3 en maximaal 20 dagen doen voordat je machinaal gaat graven. Dan is de informatie over de kabels en leidingen immers het meest actueel. De KLIC-melding is dus 20 dagen geldig. Start je later, dan moet je opnieuw een KLIC-melding doen.

Hoe groot mag het graafgebied zijn?

Het graafgebied waarvan je de locatie doorgeeft mag maximaal 500 bij 500 meter groot zijn. Het adres dat je opgeeft, is het middelpunt. Is het graafgebied groter, dan moet je meerdere meldingen doen.

Wanneer krijg ik een bevestiging en de kabel- en leidinginformatie?

Je krijgt direct een automatische e-mail met bevestiging van de aanvraag en een overzicht van netbeheerders met kabels en leidingen van de plek waar je gaat graven. Het kan tot 2 werkdagen duren voordat je een per e-mail een link naar de beschikbare kabel- en leidinginformatie ontvangt. Daarom is het dus belangrijk om de KLIC-melding maximaal 3 dagen voordat je gaat graven te doen.

Wie controleert de KLIC-meldingen?

Krijg je een belletje van het Agentschap Telecom, dan weet je dat het over de KLIC-melding gaat. Zij controleren de meldingen namens het Ministerie van Economische Zaken. Ben je aan het graven, dan kan er een toezichthouder langskomen ter controle. Overtreed je de WIBON, dan kun je een boete krijgen.

Wat kost het beheren van een KLIC-melding?

Bij Mister KLIC zijn er drie verschillende opties om KLIC-meldingen te beheren:

  • Mister KLIC Basic: 1 melding beheren, een onbeperkt aantal gebruikers, de interactieve kaartviewer, kaarten downloaden: tijdelijk gratis.

  • Mister KLIC Plus: 10 meldingen beheren, een onbeperkt aantal gebruikers, de interactieve kaartviewer, kaarten downloaden: €125 per maand.

  • Mister KLIC Enterprise: tot 2.000 KLIC-meldingen beheren, een onbeperkt aantal gebruikers, de interactieve kaartviewer, kaarten downloaden: prijs op aanvraag.

Wat zijn de voordelen van een abonnement op Mister KLIC?

  • Wij verzamelen al jouw KLIC-meldingen op één centrale locatie die altijd bereikbaar is. Je kunt de verplicht aanwezige informatie over de kabels en leidingen meteen op locatie openen door een interactieve, klikbare kaart die je op alle apparaten kunt openen.

  • Je ziet meteen tot wanneer een KLIC-melding geldig is.

  • Je kunt de KLIC-melding exporteren naar elk gewenst formaat (o.a. DXF, DWG, PDF).

  • Directe koppeling met GeoStruct (IMS/Geoworks) en externe applicaties zoals ArcGIS en QGIS dankzij de ondersteuning van WFS en WMS.

Mister KLIC

Benieuwd welke oplossingen Mister KLIC heeft voor uw graafwerkzaamheden? Bekijk het aanbod van Mister KLIC!

Meer nieuws

De beste manier om graafschade te voorkomen

Met bijna twee miljoen kabels en leidingen die in Nederland onder de grond liggen komt het nog (te) vaak voor dat hieraan tijdens graafwerkzaamheden schade ontstaat.