Welke soorten KLIC-meldingen bestaan er?

Als u graafwerkzaamheden gaat uitvoeren, dan dient u zich op de hoogte te hebben gesteld van de in de grond aanwezige kabels en leidingen die zich in dat gebied begeven. Hiervoor doet u een KLIC-melding.

Een KLIC-melding is te onderscheiden in drie soorten:

  • Graafmelding: een graafmelding is wettelijk verplicht als u gaat graven met machinaal werktuig. Denk hierbij aan een graafmachine, heimachine, kraan of boor). Het maximale grondgebied waar een graafmelding van kan worden opgevraagd is 500 x 500 meter.

  • Oriëntatieverzoek: een oriëntatieverzoek is bedoeld voor de oriënterende fase waarbij er meer informatie word gewonnen over de kabels en leidingen die in de grond liggen. Dit gebied beslaat maximaal 2500 x 2500 meter en is bedoeld als voorbereiding; gegevens worden gecontroleerd door middel van het graven van proefsleuven. Machinaal graven is op basis van deze informatie niet toegestaan.

  • Calamiteitenmelding: als er onverhoopt schade dreigt - bijvoorbeeld persoonlijk letsel of schade aan het milieu - waarbij er niet kan worden gewacht met graven dan is een calamiteitenmelding verplicht. Het maximale gebied voor een calamiteitenmelding beslaat net zoals de graafmelding 500 x 500 meter.

Mister KLIC werkt momenteel zowel met graafmeldingen als oriëntatieverzoeken. Aan ondersteuning voor calamiteitenmeldingen wordt nog gewerkt.

Mister KLIC

Benieuwd welke oplossingen Mister KLIC heeft voor uw graafwerkzaamheden? Bekijk het aanbod van Mister KLIC!

Meer nieuws

Wettelijke verplichting KLIC-melding sinds 2021

Ga je graven met een machine, dan is het sinds 1 april 2021 verplicht om een KLIC-melding te doen. Dit geldt niet alleen voor projectontwikkelaars, maar ook voor particulieren die op privéterrein...