Nieuwsbericht afbeelding

Wat is de CROW 500?

De CROW 500 is een richtlijn van het Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek (CROW). Het CROW is een kennisinstituut voor alle zaken rondom openbare ruimte, infrastructuur, verkeer en vervoer. De CROW 500 richtlijn is een aanvulling op de WIBON en richt zich specifiek op het voorkomen van graafschade. Hoewel het woord richtlijn niet heel dwingend klinkt, is het tegendeel het geval: of je je houdt aan de CROW 500 wordt getoetst door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, die ook boetes en dwangsommen oplegt bij overtredingen.

Fasering

In de CROW 500 worden de volgende fases onderscheiden:

  • initiatieffase

  • onderzoeksfase

  • ontwerpfase

  • werkvoorbereidingsfase

  • uitvoeringsfase

Elk van deze fases moeten worden uitgevoerd en alle betrokkenen dragen hier gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor. Bij elke fase zijn andere partijen betrokken. Als deze partijen zich in alle fases aan de CROW 500 richtlijn houden is de kans het grootst dat er geen graafschade optreedt. De CROW 500 richtlijn biedt hiervoor een risicogestuurde en procesmatige aanpak voor de uitvoering van een project.

In de CROW 500 zijn er verschillende rollen gedefinieerd, met elk hun eigen verantwoordelijkheden in de hierboven genoemde fases.

Rollen

De CROW 500 onderscheidt de volgende rollen:

  • Initiatiefnemer

  • Ontwerper

  • Grondroerder

  • Beheerder

Initiatiefnemer

De initiatiefnemer of opdrachtgever is verantwoordelijk voor het graafproject en het budget wat hier bij hoort. De initiatiefnemer is over het algemeen een lokale of landelijke overheid, een projectontwikkelaar of een netbeheerder. De initiatiefnemer blijft gedurende alle hierboven benoemde fases verantwoordelijk voor de bewaking van het proces.

Ontwerper

De ontwerper is degene die de opdracht van een initiatiefnemer vertaalt naar een uitvoeringsontwerp. Dit zijn bijvoorbeeld projectontwikkelaars of ontwerp- en ingenieursbureaus. De ontwerper is verantwoordelijk voor het vermijden van risico's wat betreft zijn eigen ontwerp. Als dit niet mogelijk is moet hij adequate risicomijdende maatregelen voorschrijven om het risico op graafschade zo veel mogelijk te minimaliseren.

Grondroerder

De grondroerder is de partij die de graafwerkzaamheden uitvoert. Dit zijn vaak aannemers en in sommige gevallen netbeheerders die op eigen initiatief netwerken aanleggen of beheren. De grondroerder moet het maatregelenplan van de ontwerper vertalen naar een werkbare werkinstructie.

Beheerder

De beheerder is de partij die verantwoordelijk is voor het beheer van een gebied, netwerk of object. Dit zijn over het algemeen netbeheerders of overheden. De beheertaken mogen worden uitbesteed, maar de beheerder blijft altijd de verantwoordelijke partij.

Voldoe aan de CROW 500 met Mister KLIC

Door gebruik te maken van Mister KLIC kun je als beheerder, ontwerper of grondroerder eenvoudig voldoen aan de CROW 500-richtlijn. Door Mister KLIC te gebruiken voldoe je namelijk niet alleen aan de wettelijke verplichting tot het beschikbaar hebben van een digitale versie van de KLIC-melding in het veld, maar registreer je ook in één systeem alle stappen die nodig zijn om te voldoen aan de CROW 500.

Met Mister KLIC zorg je op een gebruiksvriendelijke manier voor een risico-inventarisatie en een maatregelenplan. Handel EV's af, voer risicoanalyses voor KLIC-meldingen uit en bepaal op basis hiervan de juiste locaties voor proefsleuven. Geef opdracht aan de mensen in het veld en bouw het dossier uit met maatregelen voor in een maatregelenplan, met als resultaat een werkinstructie gericht op veilig werken.

Alle stappen die je hebt gezet in het kader van de CROW 500 zijn met een druk op de knop uit te draaien als PDF, wat heel handig is in het kader van controles en verzekeringskwesties.

Ons aanbod

Mister KLIC biedt handige oplossingen voor alles omtrent KLIC-meldingen. Bekijk daarom snel het aanbod van Mister KLIC.

Meer nieuws

Sidebar afbeelding

Bezoek Mister KLIC op de Fiber Vakdag!

Breng een bezoekje aan de stand van Mister KLIC op de Fiber Vakdag voor een demo, kennismaking, borrel of andere gezelligheid!