Nieuwsbericht afbeelding

Wanneer moet u melding doen van graafwerkzaamheden?

U wilt voor een uitbouw of een vijver graafwerk (laten) uitvoeren. Als u dit graafwerk met een schop doet hoeft u dit niet te melden, maar zodra er een graafmachine wordt ingeschakeld bent u wettelijk verplicht dit bij het Kadaster te melden via een KLIC-melding.

Graven in de grond, mag dat zomaar?

Het is belangrijk om te weten dat in Nederland het graven in de grond in de meeste gevallen aan regels is gebonden. Bij het graven zonder machines (en tot 40 centimeter diep) heeft u vrij spel en mag u meteen aan de slag. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kleine tuinwerkzaamheden. Echter, als u dieper dan 40 centimeter in de grond gaat graven zijn er enkele regels om u aan te houden. Óók als particulier en zélfs op eigen terrein. Denk hierbij aan het plaatsen van een schutting of een schuur.

Waarom is het graven aan regels gebonden?

In Nederland ligt er bijna twee miljoen kilometer aan kabels en leidingen in de grond. Denk hierbij aan drinkwaterleidingen, rioolbuizen en telecomleidingen, maar ook bijvoorbeeld gasleidingen. Het beschadigen van deze leidingen kan grote gevolgen hebben en vormt een gevaar voor omwonenden.

Om gevaarlijke situaties te voorkomen is er een wettelijke plicht ingesteld om een KLIC-melding te doen. Met een KLIC-melding wordt voor een opgegeven gebied inzichtelijk gemaakt welke kabels er onder de grond liggen en waar deze kabels liggen. Dit gebeurt in samenwerking met alle netbeheerders in Nederland, zodat er een uitgebreid overzicht is van de leidingen in de grond. Door een KLIC-melding te doen verkleint u de kans op graafschade en gevaarlijke situaties, en voorkomt u ook nog eens de kans op een (flinke) boete.

Digitale KLIC-melding

Om de risico's nog verder in te perken is sinds 1 april 2021 een digitale KLIC-melding verplicht gesteld. Deze moet te allen tijde aanwezig zijn op de graaflocatie en moet inzichtelijk zijn door middel van een KLIC-viewer zoals die van Mister KLIC. Op die manier hebben de uitvoerenden altijd de meest recente informatie bij de hand en worden de risico's tot een minimum beperkt.

Ons aanbod

Mister KLIC biedt handige oplossingen voor alles omtrent KLIC-meldingen. Bekijk daarom snel het aanbod van Mister KLIC.

Meer nieuws

Sidebar afbeelding

Kom langs bij Mister KLIC op de Infra Relatiedagen in Hardenberg

Op 6, 7 en 8 februari vinden in Hardenberg de Infra Relatiedagen plaats, een evenement waarop ook Mister KLIC aanwezig zal zijn met een team...