Wanneer moet je melding doen van graafwerkzaamheden?

U wilt voor een uitbouw of een vijver graafwerk (laten) uitvoeren. Als u dit graafwerk met een schop doet hoeft u dit niet te melden, maar zodra er een graafmachine wordt ingeschakeld bent u wettelijk verplicht dit bij het Kadaster te melden via een KLIC-melding.

Graven in de grond, mag dat zomaar?

Het is belangrijk om te weten dat in Nederland het graven in de grond in de meeste gevallen aan regels is gebonden. Bij het graven zonder machines (en tot 40 centimeter diep) heeft u vrij spel en mag u meteen aan de slag. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kleine tuinwerkzaamheden. Echter, als u dieper dan 40 centimeter in de grond gaat graven zijn er enkele regels om u aan te houden. Óók als particulier en zélfs op eigen terrein. Denk hierbij aan het plaatsen van een schutting of een schuur.

Waarom is het graven aan regels gebonden?

In Nederland ligt er bijna twee miljoen kilometer aan leidingen en kabels in de grond. Denk hierbij aan drinkwaterleidingen, rioolbuizen en telecomleidingen, maar ook bijvoorbeeld gasleidingen. Het beschadigen van deze leidingen kan grote gevolgen hebben en vormt een gevaar voor omwonenden.

Om gevaarlijke situaties te voorkomen is een KLIC-melding verplicht gesteld. Met een KLIC-melding (Kabels & Leidingen Informatie Centrum) wordt voor een opgegeven gebied inzichtelijk gemaakt welke kabels er onder de grond liggen en waar deze kabels liggen. Dit gebeurt in samenwerking met alle netbeheerders in Nederland, zodat er een zo groot mogelijk overzicht is van de leidingen in de grond. Op die manier verkleint u de kans op graafschade en gevaarlijke situaties aanzienlijk, en voorkomt u ook nog eens de kans op een (flinke) boete.

Digitale KLIC-melding

Om de risico's nog verder in te perken is sinds 1 april 2021 een digitale KLIC-melding verplicht gesteld. Deze moet te allen tijde aanwezig zijn op de graaflocatie en moet inzichtelijk zijn door middel van een KLIC-viewer zoals die van Mister KLIC. Op die manier hebben de uitvoerenden altijd de meest recente informatie bij de hand en worden de risico's tot een minimum beperkt.

Mister KLIC

Benieuwd welke oplossingen Mister KLIC heeft voor uw graafwerkzaamheden? Bekijk het aanbod van Mister KLIC!

Meer nieuws

Wettelijke verplichting KLIC-melding sinds 2021

Ga je graven met een machine, dan is het sinds 1 april 2021 verplicht om een KLIC-melding te doen. Dit geldt niet alleen voor projectontwikkelaars, maar ook voor particulieren die op privéterrein...