Nieuwsbericht afbeelding

Is Mister KLIC echt de meest uitgebreide KLIC-applicatie voor de gunstigste prijs?

Er is inmiddels heel wat aanbod in de markt om uit te kiezen als het gaat om applicaties voor KLIC-meldingen. In dit artikel zetten we verschillende softwarepakketten op een rijtje en nemen we de proef op de som: is Mister KLIC echt de uitgebreidste applicatie tegen de gunstigste prijs (zoals de belofte luidt)? Voordat de echte vergelijking wordt gemaakt, eerst een beetje context hoe de markt wordt bekeken en in kaart is gebracht.

KLIC-meldingen

KLIC-meldingen zijn een essentieel en wettelijk verplicht onderdeel bij het voorkomen van graafschade. Iedereen die machinaal gaat graven dient een KLIC-melding te doen. De aanvrager ontvangt vervolgens een kaart van alle kabels en leidingen in het gebied, evenals informatie over specifieke risico’s waar rekening mee gehouden moet worden, zodat op een veilige manier gegraven kan worden. Bij het werken met KLIC-meldingen is het aan te raden om software te gebruiken die de werkzaamheden vereenvoudigt, versnelt en de gegevens over kabels en leidingen voor alle betrokkenen zo goed mogelijk inzichtelijk maakt.

Categorieën van software

Softwarepakketten voor het werken met KLIC-meldingen zijn er in vele soorten en maten. Grofweg zijn er vier hoofdfuncties te onderscheiden:

1.         Visualisatie

2.         Beheer

3.         CROW 500

4.         Export & integratie

1. Visualisatie

Sinds de WIBON het verplicht heeft gemaakt om op de graaflocatie een geldige KLIC-melding in digitale vorm aanwezig te hebben, is het noodzakelijk om visualisatiesoftware te gebruiken. Met dergelijke software kan een KLIC-melding worden bekeken, bijvoorbeeld op een tablet of een smartphone. De aanwezige kabels en leidingen zijn in detail te bekijken, evenals andere nuttige informatie, zoals contactpersonen en bijlagen.

2. Beheer

Beheersoftware is noodzakelijk om overzicht te krijgen van de KLIC-meldingen die binnen een bedrijf zijn gedaan, de geldigheid van KLIC-meldingen te controleren en bij te houden of er voldaan is aan alle EV’s (Eis Voorzorgsmaatregel) die verbonden zijn aan de KLIC-meldingen. Voor bedrijven die regelmatig een KLIC-melding doen is beheersoftware een must. Anders wordt het overzicht over KLIC-meldingen en de bijbehorende EV’s snel verloren en dat kost veel tijd. Ook het verzenden van KLIC-meldingen naar medewerkers wordt met beheersoftware veel eenvoudiger gemaakt.

3. CROW 500

Grondroerders dienen zich te houden aan de WIBON. Daarnaast speelt ook de CROW 500 een belangrijke rol. De CROW 500 is een richtlijn die bedoeld is om graafschade te voorkomen en die grondroerders handvatten geeft om op een veilige manier te werken. Volgens de CROW 500 dient er achtereenvolgens aandacht te worden besteed aan een risico-inventarisatie (al dan niet met behulp van een oriëntatieverzoek en proefsleuven), een maatregelenplan met beheersmaatregelen, een gedegen werkinstructie en een evaluatie gedurende de werkzaamheden. Aangezien het belangrijk is stelselmatig de CROW 500 te volgen, is het aan te raden om software te gebruiken bij het naleven van deze richtlijn.

4. Export & integraties

Naast het bekijken van KLIC-meldingen in visualisatiesoftware kan het heel nuttig zijn om de verkregen informatie in andere software in te laden. Denk bijvoorbeeld aan AutoCAD en andere tekenprogramma’s, waarmee de personen in de tekenkamer alvast rekening kunnen houden met de aanwezige kabels en leidingen. Ook wordt er vaak gewerkt met GIS-programma’s zoals ArcGIS, waarvoor allerhande nuttige toepassingen beschikbaar zijn.

Overzicht van software

InfraCAD: een softwarepakket dat tools biedt om in AutoCAD te werken volgens de NLCS-standaard. InfraCAD bevat functies voor het verwerken en visualiseren van KLIC-data in AutoCAD.

Mister KLIC: een applicatie die de functies van visualisatie, beheer, CROW 500 en export van KLIC-meldingen bundelt tot een compleet softwarepakket. 

KLIC Converter: een onlinedienst die het mogelijk maakt om KLIC-meldingen te converteren naar AutoCAD-formaten en GIS-software.

Kadaster KLIC-viewer: de viewer van het Kadaster die de gegevens uit KLIC-meldingen visualiseert. De applicatie bevat zowel een kaart als toegang tot de documenten die bij de KLIC-melding horen.

KLIC App: een mobiele applicatie die KLIC-meldingen toegankelijk maakt op de locatie waar gegraven wordt. De app stelt gebruikers in staat om in het veld toegang te krijgen tot de KLIC-data.

KLIC Beheer: een desktopapplicatie die gebruikers KLIC-meldingen laat beheren, toewijzen aan medewerkers en onderverdelen in projecten.

Omschrijving en functionaliteiten van de verschillende softwarepakketten

InfraCAD

InfraCAD is wat betreft KLIC-meldingen bescheiden in zijn opzet en betreft software in de categorie export & integratie. Met InfraCAD kunnen gebruikers KLIC-meldingen importeren in hun tekenprogramma en wordt kabel- en leidinginformatie via het tekenprogramma ontsloten.

Mister KLIC

Mister KLIC is een alles-in-één pakket voor KLIC-meldingen en bevat als enige softwarepakket alle vier de hoofdfuncties die zijn benoemd: visualisatie, beheer, CROW 500 en export. Omdat Mister KLIC werkt op zowel smartphones, tablets en desktopcomputers is Mister KLIC een geschikte keuze voor iedere grondroerder.

Kadaster KLIC-viewer

De Kadaster KLIC-viewer biedt een visualisatie van de ligging van kabels en leidingen op smartphones, tablets en desktopcomputers.

KLIC Converter

KLIC Converter is een online dienst die te scharen is onder de categorie ‘export & integratie’: met de software is het mogelijk om een KLIC-melding om te zetten naar andere bestandsformaten.

KLIC App

De KLIC App bevindt zich in de categorie visualisatie: het betreft een mobiele applicatie die het mogelijk maakt om KLIC-meldingen te bekijken op smartphones en tablets.

KLIC Beheer

KLIC Beheer is software die valt onder de categorie beheer. Met KLIC Beheer kunnen KLIC-meldingen worden gedaan, is er een overzicht te krijgen van KLIC-meldingen en kunnen gebruikers worden toegewezen. Verder zijn er betaalde modules beschikbaar voor proefsleuven en graafschades, die geschaard kunnen worden onder de categorie CROW 500.

Vergelijking van softwarepakketten

Bij de vergelijking tussen de verschillende beschikbare softwarepakketten valt er vooral één ding op: de meeste aanbieders van software voor KLIC-meldingen richten zich op een of twee onderdelen in het proces. Zo zijn er in de categorie visualisatie drie kandidaten beschikbaar: Mister KLIC, de Kadaster KLIC-viewer en de KLIC App. In de categorie beheer zijn er twee opties: Mister KLIC en KLIC Beheer. Hetzelfde geldt voor de categorie CROW 500: de twee opties zijn beperkt tot Mister KLIC en KLIC Beheer, waarbij een aandachtspunt is dat KLIC Beheer een extra vergoeding vraagt om een aantal extra functies hiervoor te krijgen. Wat betreft de categorie export & integraties zijn er twee mogelijkheden: Mister KLIC en InfraCAD.

Om een betere indruk te krijgen van de verschillende functies die beschikbaar zijn in de opgesomde software hebben we een overzicht van de functies opgesteld:

Conclusie

In dit stuk hebben we op een rijtje gezet welke categorieën KLIC-software er zijn: visualisatie, beheer, CROW 500 en export & integratie. Vervolgens zijn de belangrijkste aanbieders in kaart gebracht en ingedeeld op basis van deze categorieën. Tenslotte is een overzicht gecreëerd van de beschikbare functionaliteiten van de verschillende aanbieders. Uit de vergelijking is gebleken dat een keuze voor Mister KLIC op basis van de functies, de prijs en de gebruiksvriendelijkheid het meest voordelig is. Of zoals we zelf graag zeggen: de meest uitgebreide applicatie voor de gunstigste prijs.

Zelf eens ervaren waarom Mister KLIC als beste uit de bovenstaande vergelijking komt? Maak een gratis account aan of plan een demo in met ons team via info@misterklic.nl of 030-2270031.

Ons aanbod

Mister KLIC biedt handige oplossingen voor alles omtrent KLIC-meldingen. Bekijk daarom snel het aanbod van Mister KLIC.

Meer nieuws

Sidebar afbeelding

Nieuw: NLCS-export van KLIC-meldingen

Op veler verzoek hebben we de NLCS als optie in onze export-functionaliteit toegevoegd. De Nederlandse CAD Standaard (NLCS) is de tekenstandaard voor...