Nieuwsbericht afbeelding

Hoe gaat een grondroerder om met kabels en leidingen op particuliere grond?

Sommige kabels en leidingen bevinden zich onder particuliere grond. Om een kabel of leiding op particuliere grond aan te leggen heeft een netbeheerder of grondroerder toestemming nodig van de grondeigenaar. Zonder deze goedkeuring is het niet toegestaan om dergelijke werkzaamheden uit te voeren. Dit principe is ook van toepassing op het onderhoud van al bestaande leidingen. In uitzonderlijke situaties heeft de netwerkbeheerder echter de mogelijkheid om de terreineigenaar te verplichten tot gedogen.

Opstalrechten

Als een terreineigenaar niet akkoord gaat met de installatie van een kabel of leiding op zijn land, maar de aanleg van deze leiding is wel essentieel voor het publieke belang, kan de eigenaar gedwongen worden om toch medewerking te verlenen. Dit gebeurt door middel van een gedoogplicht, waarbij rekening wordt gehouden met het voor de eigenaar minst bezwaarlijke kabel- of leidingtracé. Als een eigenaar wel bereid is tot samenwerking, wordt de installatie meestal zonder problemen uitgevoerd. Problemen kunnen echter ontstaan als er een nieuwe eigenaar is en geen opstalrechten zijn vastgelegd. Om deze reden worden in dergelijke gevallen vaak opstalrechten toegekend, wat inhoudt dat iemand de toestemming krijgt om te bouwen of bezittingen te hebben op het land van een ander, zoals een ondergronds leidingennetwerk.

Snel overzicht met Mister KLIC

De Mister KLIC kaartviewer is een handig hulpmiddel om te bepalen waar kabels en leidingen precies liggen. Door de Kadastrale Kaart laag te activeren kan men zowel op kantoor als in het veld duidelijk zien welk deel van welke kabel of leiding zich bevindt onder welk stuk grond. Dit maakt het direct duidelijk voor welke delen van het geplande graafwerk de medewerking van de grondeigenaren essentieel is.

Ons aanbod

Mister KLIC biedt handige oplossingen voor alles omtrent KLIC-meldingen. Bekijk daarom snel het aanbod van Mister KLIC.

Meer nieuws

Sidebar afbeelding

Bekijk KLIC-meldingen in Cyclomedia Street Smart

Met een paar eenvoudige stappen verbindt u uw account op Mister KLIC met uw Cyclomedia-account. Maak een API-key aan in uw Cyclomedia...