Als je graafwerkzaamheden uitvoert, doe je er alles aan om graafschade te voorkomen. Dit doe je door een graafmelding te maken, een graafplan op te stellen, proefsleuven te graven en de CROW 500-richtlijn strikt te volgen. Desondanks kan het gebeuren dat je per ongeluk een kabel of leiding raakt. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties zoals gaslekken of zelfs explosiegevaar, naast de kans op hoge herstelkosten, boetes en schadeclaims.
Als er sprake is van graafschade is het van groot belang om de volgende stappen te volgen, zodat de gevolgen van de schade geminimaliseerd kunnen worden:
Neem direct contact op met de netbeheerder
Gebruik Mister KLIC om snel de contactgegevens van de netbeheerder te vinden. Bel hen onmiddellijk. Zij zullen instructies geven over welke extra maatregelen je moet nemen om de situatie veilig te stellen.
Zorg voor veiligheid
Zorg ervoor dat de situatie veilig is voor iedereen in de omgeving.
Documenteer de schade
Maak foto's van de schade. Dit is cruciaal om de omvang en details van de schade vast te leggen.
Registreer de schade in Mister KLIC
Gebruik Mister KLIC om de schade te registreren. Selecteer het type schade en beschrijf kort wat er is gebeurd, de vermoedelijke oorzaak, wie er verantwoordelijk zou kunnen zijn en welke acties je hebt ondernomen om de situatie op te lossen. Voeg ook de gemaakte foto’s toe.
Snelle en veilige documentatie
De graafschademelding die je in Mister KLIC registreert, is direct beschikbaar op kantoor. Dit zorgt voor een efficiënte en veilige vastlegging van de schade, die later van pas kan komen bij het rapporteren over de graafschade.
Door deze stappen te volgen, kun je de impact van graafschade minimaliseren en zorg je voor een veilige en verantwoorde afhandeling.